Sciitorul Gheorghe Florescu va susţine o conferinţă duminică, de la ora 11.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional, la care vor participa Ion Caramitru si Dan C. Mihăilescu. Autorul cărţii anului 2008 la Humanitas, Gheorghe Florescu ne surprinde în „Confesiunile unui cafegiu” cu dezvăluiri surprinzătoare, învăluite în savoarea cafelei şi axate pe realitatea ultimilor ani ai regimului ceauşist, năpădiţi, sufocant, de cozi interminabile, speculă şi aranjamente de tot soiul.
„Ei bine, nu vreţi să ştiţi cum ajungeau mărfurile acelea în depozite, în navete şi apoi în cămările privilegiaţilor, cum îşi rezolvau aprovizionarea mahării de Partid, Securitate, mafiile din toate zonele şi de toate calibrele? Cine şi ce dicta de sus, cine trăgea sforile din culise, cât era întâmplare, prostie sau calcul diabolic deliberat?”, ne provoacă Dan C. Mihăilescu la lectură, dar şi la discuţii, deoarece împreună cu Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional (TNB), duminică, îl vor incita pe Gheorghe Florescu la noi confesiuni.
A făcut puşcărie
Gheorghe Florescu, în vârstă de 65 de ani, a învăţat meşteşugul pregătirii cafelei de la Avedis Carabelaian, unul dintre celebrii cafegii armeni care mai existau în Bucureşti la sfârşitul anilor '60. Devine el însuşi cafegiu şi totodată şef al magazinului de cafea şi delicatese din str. Hristo Botev 10, unde avea drept clienţi mari literaţi, actori sau medici bucureşteni, dar şi personaje importante din Securitate şi Miliţie ori alţi privilegiaţi ai regimului. După cutremurul din 1977, Armenaşu, cum i se spunea, e numit şeful unui uriaş complex comercial din Pantelimon, însă continuă să prepare „cafea Avedis” într-un magazin de pe strada Sfinţilor. La mijlocul anilor '80 este arestat în „lotul cafea” şi are nefericita ocazie de a face cunoştinţă cu puşcăria de drept comun din perioada târzie a dictaturii.
Fri