Masurile adoptate de statul francez pentru reducerea bonusurilor bancherilor fac primele victime: 30 de angajati din top managementul bancii Societe Generale si-au dat demisia pentru a infiinta propriul lor fond de investitii.
Disputa dintre presedintele francez si bancheri pe tema bonusurilor s-ar putea repercuta in mod negativ insa si asupra institutiilor din sector - care ar putea pierde angajati-cheie deoarece acestia nu sunt dispusi sa accepte noile reglementari ale sistemului salarial din banci - asa cum a fost cazul SocGen.
Treizeci de bancheri membri ai echipei de conducere a diviziei alternative asset management (administrare a titlurilor de valoare) din cadrul Societe Generale au demisionat pentru a pune bazele propriului lor fond de hedging, pentru care au primit sustinerea unei companii americane de private equity, scrie Financial Times.
Echipa - in frunte cu directorul diviziei de fonduri de hedginging a SocGen de la nivel mondial, evaluata la 12,7 mld. dolari (8,7 mld. euro), Arie Assayag - a plecat de la grupul francez din cauza presiunilor din ce in ce mai apasatoare ce afecteaza bancile din Franta, fortate sa reduca bonusurile angajatilor din top management.
Salariile bancherilor, transate
Guvernul francez a luat masuri dure impotriva sistemelor de salarizare din industria bancara in special din cauza nemultumirilor exprimate de opinia publica. Guvernul de la Paris doreste sa convinga statele membre ale G20 sa ii urmeze exemplul.
Atat SocGen, cat si BNP Paribas, cele mai mari doua banci de investitii din Franta, au promis sa opereze reduceri de salarii si bonusuri. Asa-numitele "golden hellos" - bonusuri oferite de un angajator unui nou angajat "recrutat" din echipele companiilor rivale - au fost deja eliminate.
Nexar Capital, numele pe care il va purta noul fond de hedging ale carui baze vor fi puse de f