Dupa doar jumatate de an de munca la Arcandor, seful pleaca cu 15 milioane de euro compensatie. Holdingul comercial si turistic Arcandor, cu primele sale 21 de firme, printre care Karstadt si Quelle, a intrat in insolventa la 1 septembrie. Miile de concedieri anuntate ca necesare pentru restructurarea si insanatosirea firmei au inviorat bursa, cursul actiunii a prins avant.
La cazinoul bursei globale, spiritele sunt din nou incinse, de parca nu s-ar fi intamplat nimic. Pentru speculanti, rechinii finantelor si managerii de firme verosi, criza care a saracit o buna parte din lume a fost si este o oportunitate. Oamenii insa incep sa vada rosu in fata ochilor, tot mai multi se intreaba daca nu cumva viermele este in sistem.
Intre marii castigatori ai tombolei cu premii pe „esec” se afla presedinti si CEO de companii si concerne, care se pare ca si-au concentrat energiile in sensul canalizarii firmei pe care au condus-o spre insolventa -cu ciopartirea ulterioara a acesteia si integrarea ei, prin fuziune, intr-un nou oligopol.
Efectele previzibile au fost si sunt inchiderea sau relocalizarea centrelor de productie si vanzare, urmate de concedierile masive de personal, ajuns adeseori la mila statului. Ex-seful premiat prin clauze de contract private, confidentiale si deci inatacabile in justitie, si-a putut insa freca mainile de bucuria buzunarului preaplin.
Mici atentii de divort
Cateva exemple de „cadouri de despartire”, pentru ex-managerii de varf, inaripeaza imaginatia: 350.000.000 USD - Lee Raymond (concernul petrolier din SUA ExxonMobil, 2005); 210.000.000 USD - Robert Nardelli (retailerul din SUA Home Depot, 2007); 200.000.000 USD - Hank McKinnell (concernul farmaceutic cu centrala la New York Pfizer, 2007).
100.000.000 EUR a primit Gerhard Bruckermannde, de la fosta banca irlandeza DEPFA Bank,