Jaful armat care a avut loc marti dimineata in Pasul Gutai, in urma caruia sase indivizi inarmati au furat dintr-o masina blindata 240.000 de lei, in mare parte destinati pensiilor, ridica o serie de intrebari la care anchetatorii nu vor, nu stiu sau nu pot sa raspunda.
De jaful armat din Pasul Gutai, petrecut marti, mai aminteau ieri doar elicopterul care survola Muntii Maramuresului si declaratiile seci ale purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures, Voichita Zehan, care asigura ca "cercetarile continua in vederea identificarii autorilor si recuperarii prejudiciului" si ca deocamdata au fost gasite patru masini abandonate in zona. In rest, debandada totala. Comandantul Politiei maramuresene, comisarul-sef Ioan Isac, nu a comunicat ieri nici o informatie, deoarece era "intr-o sedinta operativa" fara sfarsit, inspectorul Zehan "n-avea nimic nou", iar despre hoti nici nu se mai stia ieri la pranz daca sunt sau nu de origine ucraineana. Putinele informatii impartasite, cu teama parca, de catre oficialii implicati in anchetarea jafului, conduc la ideea ca jaful a fost infaptuit de o grupare infractionala bine organizata.
Argumentele celor care sustin acest lucru constau in faptul ca cei sase atacatori au furat patru jeepuri aproape simultan, ca aveau echipament specific Serviciului de Politie pentru Interventie Rapida, cagule, armament, ca stiau foarte bine modul de operare a unui filtru rutier, cunosteau respectiva zona montana, precum si informatiile despre traseul masinii blindate, care nici macar nu fusese avizat de catre politia maramureseana. Sincronizarea furtului masinilor de teren folosite in jaf a fost confirmata de seful Serviciului Investigatii Criminale Maramures, Dorin Coste. "Autoturismele gasite abandonate pe Gutai au fost furate din Baia Mare si Dej. Trei sunt din Baia Mare, unul fiind furat