Oamenii de ştiinţă s-au mai apropiat cu un pas de vindecarea daltonismului prin terapie genetică.
O echipă de cercetători americani au reuşit să redea capacitatea de a deosebi culorile unui număr de patru maimuţe adulte care s-au născut fără abilitatea de a distinge între culorile verde şi roşu. Savanţii de la Universitatea din Washington trebuie să mai studieze chestiunea înainte de a aplica pe subiecţi tehnica pe care au folosit-o pentru vindecarea celor patru maimuţe.
Până acum, oamenii de ştiinţă nu credeau că este posibil să manipuleze creierul aduult pentru a-l determina să corecteze un defect dobândit prin naştere. -savanţii nu credeau că adăugarea de noi date senzoriale, cum ar fi receptorii vizuali necesari pentru o vedere perfect policromă, era posibilă. Ei considerau că doar creierul tânăr, încă în dezvoltare, poate fi manipulat în acest fel.
Echipa profesorului american Jay Neitz a reuşit să introducă gene terapeutice în celulelel fotosensibile din retina ochiului unor maimuţe. Aceste gene conţin codul ADN necesar pentru activarea capacităţii celulelor fotosensibile de a distinge între culorile verde şi roşu.
În urma testelor fpcute pe masculii de maimuţă care nu aveau această genă, cercetătorii de la Universitatea din Washington au descoperit că tratamentul a avut succes. În ultimii doi ani de la aplicarea terapiei, maimuţele continuă să îşi îmbunătăţească vederea din punct de vedere cromatic.
Daltonismul sau acromatopsia este o afecţiune congenitală care constă în imposibilitatea de a distinge între verde şi roşu, dar poate lua şi alte forme. Cauza care declanşează această afecţiune este o genă care nu funcţionează corect, plasată într-unul dintre braţele cromozomului X.