Statele Unite vor abandona planurile administratiei Bush de a amplasa scutul antiracheta in Polonia si in Republica Ceha, miscare care nu va face decat sa dea satisfactie autoritatilor de la Moscova si sa anime in Europa dezbaterile pe tema securitatii, au anuntat, joi, surse avizate de la Casa Alba.
Oficiali de la Washington au explicat ca decizia luata de administratia presedintelui Barack Obama, de a se renunta la amplasarea scutului antiracheta in Polonia si Cehia, se bazeaza pe concluzia la care s-a ajuns in cazul Iranului, al carui program nuclear nu a progresat pe cat de rapid se estima.
Concret, americanii au ajuns la concluzia ca ritmul cu care Iranul isi construieste arsenalul nuclear a fost supraestimat, deci pericolul ca aceasta tara sa lanseze un atac asupra SUA sau in Europa nu este iminent, au adaugat oficialii americani, citati de The Wall Street Journal.
Semnalele generalilor de la Pentagon sunt extrem de clare: guvernul american cauta alte solutii privind Iranul decat amplasarea scutului in Cehia si Polonia.
Un argument este ca la o intrunire a expertilor din aparare, din luna august, nici nu a fost adus in discutie subiectul amplasarii scutului antinuclear in cele doua tari, sustine o sursa bine informata din Congresul american.
Varsovia si Washingtonul au semnat, in 2008, un acord privind scutul nuclear, prin care Polonia era de acord cu amplasarea a zece interceptoare pe teritoriul sau, iar Cehia accepta sa gazduiasca un radar. Acest proiect face parte din planul global de aparare cu care Rusia nu este de acord.
Administratia Obama si-a propus sa reexamineze programul
scutului antiracheta lansat de presedintele George Bush ca forma de aparare fata de amenintarea iraniana. Moscova, insa, considera ca acest program atenteaza la securitatea sa.
Presedintele rus,