Şeful executivului UE are un mandat dificil în lupta cu interesele naţionale ale marilor state membre şi cu un parlament divizat. Sursa: Reuters
Comisia Europeană ar trebui să dovedească acum că poate lupta cu recesiunea şi cu interesele naţionale ale statelor membre, care ameninţă piaţa unică, în vreme ce negociază elegant cu un Parlament European divizat şi tot mai dornic să-şi arate puterea în UE. Este un mandat dificil, pentru obţinerea căruia Jose Manuel Barroso, vechiul şef al Comisiei şi unicul candidat, a făcut eforturi serioase de la sfârşitul iernii şi până acum.
Ales ieri în plenul de la Strasbourg, cu o majoritate confortabilă - 382 de voturi pentru, 219 împotrivă şi 117 abţineri - portughezul s-a arătat de alt fel încântat şi gata să folosească „acest capital politic pentru a aduce mai multă energie Europei”.
O listă lungă de provocări
Şeful Comisiei i-a anunţat pe europarlamentari că doreşte să ghideze UE spre ieşirea din criză şi să-i ofere mai multă influenţă pe scena globală. A promis reducerea şomajului, dar şi continuarea eforturilor pentru combaterea schimbărilor climatice. Reglementarea pieţei financiare şi a celei energetice se numără, de asemenea, printre priorităţi, potrivit programului enunţat de Jose Manuel Barroso.
Marea întrebare este însă dacă por tughezul va putea impune statelor membre regulile comunitare, în special în domenii precum ajutoarele de stat şi competiţia, deosebit de sensibile pe timp de criză. Recentele demersuri ale Comisiei, care analizează garanţiile financiare acordate de Haga pentru ING şi fondurile publice folosite de Berlin pentru salvarea Opel sunt semne încurajatoare, scrie Reuters. Barroso trebuie acum însă să arate că-i poate înfrunta pe Angela Merkel, Nicolas Sarkozy sau Gordon Brown pe chestiuni importante.
Omul care vrea să mulţume