Bolnavii care suferă de limfom, formă de cancer puţin cunoscută, au şanse mari să trăiască după tratament şi să se bucure de sănătate.
Bolile maligne îi ajută pe oameni să descopere cât de puternici şi dornici de viaţă sunt. Campania „Cancerul nu înseamnă con damnare la moarte”, lansată la jumătatea acestui an, a marcat zilele trecute „Ziua Internaţională a Limfomului”. Medicii, pacienţii şi artiştii Oana Pellea şi Silviu Biriş au demonstrat că există viaţă şi dincolo de cancer.
Veronica a scăpat de LNH
Veronica Groza are în jur de 40 de ani şi este un caz fericit printre românii diagnosticaţi cu limfom non-Hodgkin (LNH). În urma tratamentului, boala ei este în recesiune totală.
A descoperit afecţiunea de care suferă, în anul 2002. Se afla aproape de ultimul stadiu. Dar asta nu a descurajat-o să lupte. „Scopul meu era să-mi hrănesc mintea şi sufletul pentru că voiam să trăiesc”, povesteşte Veronica.
Bărbaţii sunt mai expuşi decât femeile
Dacă, până de curând, bolnavii de cancer îşi puneau toate speranţele doar în chimioterapie, ei se pot trata acum datorită noilor tehnologii, prin terapii ţintite care asociază chimioterapia clasică şi anticorpii monoclonali.
În acest fel se poate lupta şi împotriva limfomului non-Hodgkin, formă de cancer care se dezvoltă la nivelul ţesutului limfatic. „Toţi ne luptăm cu timpul. Trebuie să conştientizăm că fiecare secundă poate fi superbă, până în ultimul moment. Cei care sunt sănătoşi trebuie să înţeleagă această lecţie fundamentală de viaţă”, a declarat actriţa Oana Pellea, ai cărei părinţi au murit de cancer. „Am avut însă o colegă care a su pra vieţuit 25 de ani după de ce a fost diagnosticată cu cancer şi care a murit din alte motive”, a mai povestit actriţa.
La nivel global, numărul celor diagnosticaţi cu LNH ajunge la 1 mili