Un sfert din ţigările cumpărate de români provin de pe piaţa neagră. Scăderea vânzărilor ar putea alunga producătorii din România. Sursa: Cosmin Marinescu
Majorarea la fiecare câteva luni îi împinge pe tot mai mulţi fumători să-şi cumpere ţigări „pe sub mână”, din târguri şi oboare. Criza a muşcat din nivelul de trai al românilor şi din ce în ce mai multe persoane caută modalităţi mai ieftine de a-şi satisface viciul decât să apeleze la magazinele unde vânzările sunt legale. Ţigările şi produsele din tutun s-au scumpit, în primele opt luni, cu 18,52%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Astfel, în luna aprilie a acestui an, contrabanda a ajuns să acapareze peste 22% din numărul total de ţigarete pe care le fumează românii, de la 18,2% în luna februarie, potrivit datelor Novel Research, prezentate de Philip Morris România. Peter Imre, director corporate affairs al companiei, spune că, în prezent, circa un sfert din pachetele de ţigări procurate de români provin de pe piaţa neagră. Astfel, în câteva luni, vom ajunge ca 30% din piaţa românească de produse din tutun să fie alimentată din contrabandă, estimează oficialii Philip Morris. Ei prognozează, totodată, o creştere la buget a încasărilor din accizele pe tutun de la 3,9 miliarde de lei anul trecut la 5,1 miliarde de lei în acest an, pe seama majorării acestei taxe.
Un nou val de scumpiri
Odată cu creşterea pieţei negre, marii producători de tutun, Philip Morris, Japan Tobacco International şi British American Tobacco, comercializează mai puţină marfă. Vânzările Philip Morris România au scăzut, anul acesta, în ritmul în care a crescut contrabanda, ne-a spus Peter Imre.
La rândul său, Gilda Lazăr, director corporate affairs la JTI România, ne-a declarat că pe segmentul celor mai ieftine ţigări, vânzările au scăzut cu 10%. Deşi preţurile