Circa 40 de muncitori de la Simerom au întrerupt joi dimineaţă lucrul, nemulţumiţi că nu au mai fost plătiţi din luna iulie. Cu 2200 de muncitori în 1989, la Simerom mai lucrează în prezent doar 81 de oameni, majoritatea în jurul vârstei de 50 de ani.
Lucrează este un fel de a spune pentru că, potrivit liderului de sindicat Ioan Popa, din primăvară angajaţii au fost trimişi pe rând acasă în şomaj tehnic, cu 75 la sută din salariu.
“Nu e vina oamenilor că nu au de lucru. Ei vin la fabrică şi trebuie plătiţi” Ioan Popa, lider sindical Simerom
Oamenii care erau azi dimineaţă în fabrică nu aveau oricum ce lucra, pentru că nu există comenzi, dar ei se prezintă la serviciu. Liderul sindical spune că din 20 iulie, oamenii au primit notificări pentru concediere colectivă şi ar fi trebuit să urmeze consultări ale conducerii cu sindicatul, conform contractului colectiv de muncă. “Nu s-au consultat cu noi şi au încercat să trimită în somaj tehnic şi membrii din comitetul executiv al sindicatului Simerom. Am sesizat şi Inspecţia Muncii dar nu au venit de două săptămâni să constate ilegalităţile” spune Ioan Popa, care a depus şi două plângeri penale împotriva Consiliului de Adminitraţie al fabricii, pentru neplata la termen a salariilor, în baza executărilor silite câştigate în instanţă.
Puţine speranţe de redresare
Odinioară o fabrică de renume în producţia de maşini unelte, Simerom a ajuns după 88 de ani de la înfiinţare să mai producă doar piese pentru maşinile de debitat şi ondulat tablă care au ieşit pe poarta societăţii până în anul 2006 şi diferite alte piese pentru comenzi la la terţi. Mare parte din terenul societăţii, cu tot cu hale a fost vândut pentru construcţia mall-ului Festival, investiţie lovită de criză pe termen nedeterminat.
Soţul şi consilierul preşedintelui Consiliului de Administraţie al Simerom, fost acţionar major