România a avut în primul semestru al şaselea mare deficit comercial din Uniunea Europeană, de 4,4 miliarde de euro, în contextul unei scăderi a importurilor de 36%, a treia ca mărime din blocul comunitar, şi al unui declin al exporturilor de 20%, potrivit datelor Eurostat. În perioada ianuarie - iunie 2009, exporturile României, intra şi extra UE, au scăzut cu 20% faţă de perioada similară de anul trecut, la 13,6 miliarde de euro. Declinul exporturilor s-a situat la 20% şi pentr
România a avut în primul semestru al şaselea mare deficit comercial din Uniunea Europeană, de 4,4 miliarde de euro, în contextul unei scăderi a importurilor de 36%, a treia ca mărime din blocul comunitar, şi al unui declin al exporturilor de 20%, potrivit datelor Eurostat.
În perioada ianuarie - iunie 2009, exporturile României, intra şi extra UE, au scăzut cu 20% faţă de perioada similară de anul trecut, la 13,6 miliarde de euro. Declinul exporturilor s-a situat la 20% şi pentru Spania şi Cipru, iar scăderi mai mici au fost înregistrate doar în Luxembourg (-12%), Grecia (-17%) şi Danemarca (-18%).
Singurul stat care a înregistrat în primele şase luni un avans al exporturilor a fost Irlanda, de 1%.
Importurile României au scăzut în primele şase luni cu 36%, la 17,9 miliarde de euro. Declinul importurilor s-a situat la 36% şi în cazul Estoniei, iar scăderi mai mari au fost raportate doar de Letonia (39%) şi Lituania (-44%).
Comerţul României cu statele din afara Uniunii Europene, deficitul a fost în primul semestru de 200 milioane euro, egal cu cel din intervalul similar de anul trecut.
Totuşi, exporturile României spre ţări din afara blocului comunitar au crescut cu 3%, la 600 milioane euro, iar importurile din aceste state au avansat cu 9,4%, 900 milioane euro.
Referitor la comerţul total al statelor membre al UE, cele mai mari surplusuri s-au înregi