Judecat fara patima, bilantul real al lui Traian Basescu nu este nici pe departe atat de luminos pe cat a incercat sa-l prezinte presedintele, dar nici atat de tragic pe cat au incercat sa acrediteze adversarii sai politici si din presa.
Este, in fapt, un bilant mult sub asteptari si promisiuni, cu mai multe proiecte ratate, decat reusite, insa nereusitele sunt imputabile intr-o oarecare masura si celor care acum le acuza. Eu inca n-am vazut un bilant care sa nu fie prezentat triumfalist si sa nu fie calcat in picioare de tabara adversa.
Traian Basescu si-a alcatuit o lista cu 12 mari succese, lista care include pe cam tot ce s-a intamplat bun in Romania ultimilor 5 ani, indiferent daca a avut sau nu legatura cu atributiile prezidentiale.
Reusitele tuturor, esecurile celorlalti
De exemplu, presedintele nu prea are treaba cu cresterea economica. Are insa guvernul, guvernul Tariceanu cu care presedintele s-a aflat intr-un razboi pe viata si pe moarte. E cinic sa-ti pui la butonierea floarea culeasa de cel mai mare dusman al tau, pe care l-ai acuzat de toate relele lumii, in frunte cu incompetenta. Dar e o floare otravita. Cresterea aceasta economica nu a fost una sanatoasa, iar masura mult prea mare in care s-a intemeiat pe consum pe credit a creat premisele prabusirii abrupte de acum.
Exista in bilantul prezidential si reusite la care presedintele a contribuit, fara niciun dubiu, dar care nu-i apartin in exclusivitate. De exemplu, cota unica sau aderarea la UE. Cota a fost un proiect si un succes al Aliantei DA in ansamblu. Negocierile cu UE au fost incheiate in 2004 de guvernul Nastase, insa trei ministri PD ai cabinetului Tariceanu au reusit sa ridice steguletele rosii fara de care semnarea tratatului putea fi amanata cu un an.
Dupa cum exista si reusite indiscutabile ale presedintelui: declansar