Statele Unite ale Americii au acuzat în raportul anual al Departamentului de Stat Bolivia şi Venezuela că nu au făcut suficient pentru combaterea traficului de droguri, dar au precizat că vor continua să susţină financiar cele două ţări Potrivit raportului, Bolivia, Venezuela şi Myanmar " au eşuat în mod demonstrabil " în îndeplinirea obligaţiilor lor prevăzute de legislaţia internaţională din domeniu.
Deşi cele trei state au fost menţionate şi în raportul său pe anul trecut, Departamentul de Stat precizează că va continua să susţină financiar anumite programe în cele două ţări sud-americane.
În Venezuela, vor continua să fie alocate fonduri pentru programe ale societăţii civile şi pentru programe de dezvoltare a micilor comunităţi. În Bolivia, vor fi susţinute dezvoltarea agriculturii, programele de schimb, sectorul micilor întreprinzători şi programele de instruire politică.
Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, şi omologul său bolivian, Evo Morales, sunt critici constanţi ai politicii SUA în regiune şi în special a acordului Washingtonului cu Columbia care le acordă trupelor americane drept de acces în mai multe baze militare columbiene.
Alături de cele trei state în raport mai sunt menţionate alte 17 ţări care sunt producătoare sau centre de tranzit pentru droguri ilegale. Este vorba de Afganistan, Bahamas, Brazilia, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, Guatemala, Haiti, India, Jamaica, Laos, Mexic, Nigeria, Pakistan, Panama, Paraguay şi Peru.
Preşedintele bolivian Evo Morales a respins însă acuzaţiile lansate la adresa ţării sale, precizând că SUA nu au "nicio autoritate morală" pentru a da sfaturi în domeniu. Liderul socialist bolivian a acuzat Washingtonul că se serveşte de pretextul luptei antidrog ca "de un instrument, de un mijloc de control politic sau geopolitic".
Li