Combinatul siderurgic de pe malul Dunării, obligat să închidă halda de zgură încă de la 16 iulie, ignoră legea şi infestează pânza freatică. Autorităţile de mediu acuză conducerea ArcellorMittal că nu ţine cont de normele impuse în ceea ce priveşte depozitarea celor peste 60 de milioane de tone de deşeuri. Mai citeşste şi:
VIDEO FOTO Aici, în România: satul înecat în mâl şi halde de steril
„Multe dintre obligaţiile de mediu asumate de către societate sunt în strânsă legătură cu proiectul tehnic de închidere a haldei. Majoritatea măsurilor nu au fost îndeplinite la timp de ArcelorMittal. Am anunţat şi Garda de Mediu. Probabil, combinatul va fi amendat până când va depune proiectul”, a declarat pentru „Adevărul”, Liliana Cornea de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi.
În acest moment, gestionarea deşeurilor se face în baza prevederilor din Autorizaţia Integrată de Mediu nr. 30/2007 şi în baza unui proiect tehnic de valorificare ce nu mai este valabil, deoarece a fost întocmit în timpul exploatării haldei. „Cei de la ArcelorMittal au amenajat un fel de spaţiu temporar de stocare a deşeurilor nepericuloase, ca alternativă la depozitul ce ar fi trebuit construit. Această soluţie a fost acceptată însă de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului”, mai spune Liliana Cornea.
Haos la haldă
Halda este închisă pentru depozitare, însă recuperarea fierului vechi este permisă în continuare. „Ei dau vina pe cei care fură fier vechi, însă valorificarea nu este corespunzătoare. Se face după un proiect care nu ţine cont de relieful actual al haldei”, spune Ingrid Miron, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi. Nici autorizaţia de gospodărire a apelor nu a fost încă obţinută.
„Au fost depuse documentele, urmează să decidă Direcţia Apelor Prut, dacă le va da sau nu autorizaţia”, susţine