Ceaiul a devenit în întreaga lume simbolul ospitalităţii. Fie că te afli în deşert legănat pe spinarea cămilelor, sau poate urci din greu pe cărări de munte, cu o ceaşcă de ceai aromat eşti întâmpinat de toţi cei care-ţi ies în cale. Fie că este la bază alb, negru, verde sau oolong, ceaiul se metamorfozează, schimbân-du-şi aromele, gusturile şi firea, fiind astfel potrivit pentru orice anotimp sau stare de spirit.
Diversitate
Ceaiul şi cafeaua au fost vedetele Festivalului Tea & Coffe organizat în Bucureşti la sfârşit de august, ocazie pentru toţi cei prezenţi de a descoperi pasiuni noi. Ceainice dantelate din metal, ce amintesc de serviciul rafinat al bunicii, păstrat pentru ocazii speciale. Samovare din care să curgă iarna ceai fierbinte care să încălzească inimile, aparate de expresso, farfurii şi ceşcuţe din porţelan, cutii pline cu zeci de sortimente de ceai. Interesantă a fost recompunerea unui spaţiu indian, plin de culori şi texturi. Ceaiurile servite în ceşti de porţelan "brodate" în albastru, aveau alături diverse prăjiturele potrivite unui moment de răsfăţ. Ana Tudose a jucat rolul de gazdă. "În India, ceaiul negru este la putere, cel foarte aromat. Se bea pe parcursul întregii zile. În cafenea avem toate sortimentele de ceai: verde, negru, de plante (de la levănţică până la muşeţel, floare de lotus sau osmandru), oolong. În general, pot să spun că avem sortimente din toate regiunile cu tradiţie: China - ceaiul verde, Sri Lanka - ceaiul negru, Africa de Sud - rooibos. Ceaiul verde este bine să fie servit neîndulcit sau eventual se poate gusta o prăjitură înainte pentru a i se spori toate aromele. Ceaiul de fructe este foarte popular şi există tot felul de selecţii: mango, măr, scorţişoară..." Ceaiul alb provine din provincia chineză Fujian şi are un conţinut ridicat de teină. Studiile au arătat că o ceaşcă de ceai alb protejează mai e