"Toţii copiii au drepturi egale" este titlul ghidului adresat părinţilor copiilor cu dizabilităţi, lansat astăzi de World Vision România (WVR) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC).
Materialul vine în sprijinul părinţilor care au copii cu nevoi speciale, dar şi al specialiştilor şi persoanelor care interacţionează cu aceştia, care astfel vor fi informaţi cu privire la drepturile copiilor şi la respectarea acestora.
Integrarea în societate a copiilor care suferă de anumite dizabilităţi depinde de înţelegearea şi sprijinul celor din jur, consideră Ileana Savu, Secretar de Stat în cadrul ANPDC.
Iniţial conceput şi editat în limba engleză, materialul a fost tradus până în prezent în şapte limbi, iar informaţiile prezentate sunt rod al experienţelor unor echipe de profesionişti din şase ţări, printre care şi România.
„Părinţii pot transmite copiilor încrederea că, indiferent de starea lor de sănătate, pot fi învingători. Tot ei pot susţine public mai mult dreptul copiilor lor de a trăi într-o societate mai incluzivă, mai lipsită de prejudecăţi, contribuind la educarea societăţii româneşti în acest sens. Este esenţial ca părinţii celor aproximativ 55.000 de copii cu dizabilităţi din România să înţeleagă că nu sunt singuri. De altfel, acest ghid arată, încă o dată, că părinţii trebuie sa fie parteneri în intervenţia în favoarea copiilor cu dizabilităţi şi profesioniştii ar trebui să fie conştienţi de acest rol covârşitor”, spune Daniela Buzducea, director în cadrul World Vision România.
Răspunde la întrebările:
De ce un limbaj pozitiv poate ajuta un copil să reuşească dincolo de limitele impuse de propria lui condiţie fizică.
De ce societatea “creează” dizabilităţi pentru persoanele care au limitări de diferite tipuri.
De ce părinţii cred uneori că “nu are niciu