Oligarhii au pierdut mult din puterea de pe vremea lui Boris Elţîn, preşedintele Medvedev manevrându-i în funcţie de propriile interese. Criza economică i-a lovit puternic pe bogaţii Rusiei, modificând relaţia dintre aceştia şi Kremlin. Totuşi, ei nu au pierdut încă meciul cu recesiunea. De ani de zile, oligarhii sunt extrem de populari în Rusia. Cei mai mulţi dintre ei şi-au construit averile în anii ’90, în timpul privatizării industriei ruse, care este privită de unii drept hoţie neruşinată. De aceea, soarta lor nu a fost deplânsă atunci când criza le-a devastat averile şi i-a lansat într-o luptă de supravieţuire pentru a-şi păstra imperiile.
Negocieri departe de ochii lumii?
Recent, premierul Vladimir Putin l-a umilit public pe unul dintre miliardari, care semnase un contract pentru reluarea aprovizionării unei fabrici aflate în dificultate. „Nu-ţi văd semnătura. Vino aici şi semnează“, i-a spus Putin lui Oleg Deripraska, pe vremuri cel mai bogat om al Rusiei, al cărui holding are acum o datorie estimată la 20 de miliarde.de dolari.
Citiţi şi:
Declinul oligarhilor ruşi. Cum a afectat criza economică bogătanii RusieiPutin a aruncat cu un creion într-un magnat rus pentru că nu plătise muncitorii
Totuşi, Maxim Kashulinsky, redactor –şef la ediţia rusă a revistei „Forbes“, crede că semnificaţia acestui incident nu trebuie supraestimată. „Era vorba de un soi de populism al lui Vladimir Putin. Scopul era să arate că are oligarhii sub control. Dar sunt sigur că adevăratele negocieri au loc în spatele scenei, iar rezultatul e favorabil pentru Deripraska“.
Teoretic, oligarhii sunt acum şi mai dependenţi de Kremlin, deoarece statul este cel mai mare creditor al lor, prin băncile de stat.
Mecanism de auto-apărare Maxim Kashulinsky, redactor-şef la ediţia rusă a revistei „Forbes“, spune