Volume elegante cu ilustraţii excepţionale, reproduceri de calitate după opere celebre, tratate şi albume de maximă importanţă pentru cititorul de specialitate. La asemenea standard, preţul e pe măsură. Cine cumpără cărţile scumpe? Despre clienţii "de top" aflăm mai multe de la reprezentanţii librăriilor
2.099 de lei costă cea mai costisitoare carte la care au acces muşteriii librăriilor de la noi. Preţiosul volum, "Una grande storia italiana" - o biografie a celebrului designer Valentino, în ediţie limitată de 2.000 de volume (fiecare dintre ele semnat de protagonist), conduce în topul realizat de Business Magazin. Alţi "fruntaşi" sunt un manual de management în limba engleză, "Fundamentals of Human Resource Management" de Neil Anderson (2.000 ron), şi albumul "French Jewelry of the 19th Century" (1.759 lei).
Multora preţurile le pot anula orice urmă de interes în legătură cu respectivele cărţi. Numai că asemenea exemplare şi-au găsit, chiar şi pe piaţa de la noi, cumpărători.
Valentino, vândut în lumea modei
"Fireşte că este vorba despre un public nişat: exemplarele din cartea lui Valentino au fost cumpărate de persoane din domeniul modei.
Cărţile de medicină ajung în mod cert la practicanţii acestei profesii, cele de arhitectură - la cunoscători, nu doar la simpli pasionaţi. În vreme ce un cititor care vrea doar să se informeze găseşte un volum la 60 ron, un colecţionar e dispus să dea pe o ediţie exhaustivă chiar şi 1.000", declară Loredana Dobranis, vicepreşedinte Diverta. Există o vârstă anume a acestor colecţionari? "Avem oameni de 27-28 de ani şi până către 50. Unul dintre clienţii noştri ştie în acelaşi timp cu noi noutăţile, chiar dacă sunt de la editurile de afară. De altfel, colecţionarii ar putea fi excelenţi directori de achiziţii". Dacă există un interes mare, chiar şi studenţii fac un efort şi cumpără volume scumpe.