Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a recuperat un tezaur de monede „koson”, din aur, cuprinzând 142 piese, în greutate totală de 1,2 kilograme. Sursa: Mihaela Moraru „Captura” este una impresionantă. „Este cel mai mare număr de kosoni recuperat dintr-o dată. În tezaurul respectiv, sunt mai multe emisiuni monetare. Cele mai multe monede sunt probabil realizate în Dacia, spre deosebire de prima emisiune de kosoni, care sunt veniţi în Dacia probabil ca plată pentru mercenarii ce trebuiau să lupte alături de Brutus împotriva lui Marc Antoniu şi Octavian viitorul Augustus”, a declarat Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Despăgubit de lege
Procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat azi că tezaurul a fost predat autorităţilor judiciare române de un hunedorean care susţine că l-a deţinut de bună credinţă. Fostul proprietar l-a predat pentru a fi pus la dispoziţia specialiştilor şi a publicului în colecţiile muzeale şi urmează să obţină din partea Statului Român despăgubirile prevăzute de lege.
După ce va fi făcută o evaluare oficială, el ar putea primi cam 30% din valoare, dacă a găsit întâmplător tezaurul, sau chiar 100% dacă l-a cumpărat. În acest ultim caz, el va trebui însă să facă dovada că a cumpărat kosonii şi cu ce sumă.
Monede căutate prin Interpol
Conform concluziilor preliminare formulate de experţi, monedele sunt autentice, fiind datate sec I î.H. şi sunt de valoare inestimabilă pentru Patrimoniul Cultural Naţional. Piesele au greutăţi cuprinse între 8,2 şi 8,8 grame şi se pare că ar valora, pe piaţa neagră, peste 85.000 de euro. Tezaurul monetar va fi predat Muzeului Naţional de Istorie a României.
Potrivit procurorilor, de la începerea investigaţiilor privind tezaurele de