Începând de ieri, problemele respiratorii şi neurologice ale constănţenilor pot fi tratate mult mai simplu şi fără foarte multă cheltuială. Pentru prima dată în judeţul Constanţa s-a deschis o salină artificială, la care constănţenii pot avea acces fără prea mare efort.
O sumă de 80.000 de euro, un subsol de 65 de metri pătraţi, două luni de muncă, preocupare pentru persoanele cu afecţiuni respiratorii şi de brevetul de la inventatorul salinelor de acest gen, Nelu Ştefan Roman. Atât a avut nevoie familia Stere pentru a inaugura, ieri, primul centru de recuperare „Salina Marea Neagră - Salinele Roman".
După cum ne-a declarat administratorul salinei, Aurora Ruşa, pentru construirea spaţiului a fost nevoie de 50.000 de tone de sare, care au fost aduse tocmai de la Praid: „În prima cameră pot intra 25 - 30 de persoane, iar în separeu - şase. Şedinţele durează o oră şi este nevoie de 15 - 18 şedinţe pentru o cură completă. O singură şedinţă ajunge la 20 de lei. Dacă va merge afacerea, ne gândim să ne şi extindem".
La inaugurarea de ieri a fost prezent şi inventatorul unor astfel de saline în România, cel care a pus bazele primei saline la Târgul Mureş, în 2005, Nelu Roman. Acesta a vorbit despre câştigurile rezultate din construirea unei astfel de saline artificiale. „Adusă la suprafaţă, am câştigat foarte mult timpul de expunere. Aici există umiditate, spre deosebire de celelalte saline, dar şi o temperatură eficientă, de 18 - 20 de grade", a declarat Roman.
La Salina Marea Neagră pot fi ameliorate afecţiunile respiratorii şi ORL, se pot îmbunătăţi funcţiile aparatului digestiv, se previne răceala şi gripa, se detoxifică organismul, se curăţă căile respiratorii de particulele de fum de ţigară şi se poate reduce stresul.
Începând de ieri, problemele respiratorii şi neurologice ale constănţenilor pot fi tratate mult mai simplu şi fără foar