Numărul recoltărilor s-a redus aproape la jumătate în ultimele zile şi medicii fac apel la cetăţeni să doneze pentru semenii aflaţi în suferinţă. La Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Ploieşti s-au prezentat, în ultimele zile, în medie, aproximativ 50 de donatori, în condiţiile în care în această unitate se făceau peste 80 de recoltări zilnic. „La noi situaţia se poate schimba de la o zi la alta. Din cauza cererii mari de sânge din spitale şi numărului mai redus de donatori, în ultima săptămână s-a înregistrat o lipsă de sânge la grupele 0 negativ, A pozitiv, A negativ, AB pozitiv şi AB negativ.
Este o perioadă când încă sunt multe concedii, o perioadă când lumea este ocupată cu munca în agricultură şi noi avem mai puţini donatori, dar bolnavii aşteaptă sânge, pe care de multe ori nu-l au“, a declarat directorul CTS, Georgeta Hanganu. Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti şi Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti sunt principalii solicitanţi de sânge, dar la instituţia ploieşteană apelează chiar şi unităţi medicale din Bucureşti.
Operaţii amânate
„În general, operaţiile cronice se temporizează, dar sunt multe urgenţe care nu pot fi temporizate şi pentru care sângele este o nevoie vitală. Avem cazuri în care nevoia de sânge e de maximă urgenţă. Centrul de Transfuzii trebuie privit ca o bancă de viaţă şi de aceea rugăm cetăţenii să doneze, gândindu-se că niciodată nu pot să ştie cine din familiile lor ar putea avea nevoie de sânge“, a declarat directorul SOG Ploieşti, Călin Boeru.
„În primul rând fac o faptă bună şi în al doilea rând mă simt bine după ce donez. Sfătuiesc pe toată lumea să vină la Centru, pentru că este foarte bine“, a spus Nicolae Stoian, donator de aproximativ 15 ani. Primăria nu preia clădirea
CTS Ploieşti se confruntă cu probleme şi în ceea ce priveşte starea clădirii, care este construită