Unităţile care asigură alimentarea cu energie termică a populaţiei vor fi scutite de datorii de jumătate de miliard de lei. Populaţia riscă să rămână fără căldură şi apă caldă la iarnă, dacă sistemul de termoficare nu va fi degrevat de arieratele cumulate în ultima perioadă. Problemele din sectorul energiei termice, cauzate de tehnologia depăşită, de costurile foarte mari şi de pierderile imense, au adus sistemul la un pas de colaps, chiar în debutul sezonului rece.
Citiţi şi:
Pitesti: Anulare datoriilor CET-urilor nu îi ajută pe piteşteniNica: Datoriile de peste 1 miliard de lei ale CET-urilor vor fi şterseArad: Se măresc facturile la întreţinereBraşov: Disperaţi, braşovenii fac apel al preşedinte să aibă apă caldă
Pentru a evita sistarea alimentării populaţiei cu căldură şi apă caldă în această iarnă, Guvernul a început procedura de scutire a 26 de centrale electrotermice de datorii la stat în valoare totală de 536 de milioane de lei, printr-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă elaborat de oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Aceştia au arătat că majoritatea CET-urilor sunt în blocaj financiar, nu au reuşit să achiziţioneze combustibilul necesar pentru iarnă şi unele chiar şi-au oprit activitatea. Pentru aplicarea acestei măsuri este nevoie de elaborarea unei scheme de ajutor de stat, care va necesita avizul Consiliului Concurenţei. În topul datornicilor se află CET Braşov, care va primi un ajutor de stat de 97 de milioane de lei, urmat de centralele din Botoşani şi Giurgiu, cu circa 88 de milioane de lei şi de cea din Iaşi, care a acumulat arierate de 66 de milioane de lei.
Electricitatea, divizată între partide
În ceea ce priveşte intenţia de reorganizare a producţiei de electricitate în două noi companii, care să conţină atât hidrocentrale, cât şi termocentrale şi mine de c