Preocupările pe care preşedintele şi le-a asumat în parlament sunt, de fapt, promisiuni electorale vechi de cinci ani şi neîndeplinite nici până acum. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Restanţele Alianţei „Dreptate şi Adevăr”, în baza programului căreia a candidat şi a fost ales în 2004, nu au fost trecute de preşedintele Traian Băsescu, în discursul rostit marţi în parlament, la capitolul nerealizări ale mandatului, ci la cel de priorităţi pe termen mediu. Mai mult, acestea se regăsesc şi în oferta electorală, construită pe acelaşi principiu, cu care PDL s-a prezentat la alegerile parlamentare de anul trecut.
Deşi „priorităţile” anunţate au fost de-a lungul timpului temele preferate ale discursurilor prezidenţiale, punerea lor în practică nu a fost posibilă pentru că şeful statului nu are instrumentele pentru a face acest lucru şi nici nu a putut să le impună ca pe un „to do list” guvernării la care PDL, partidul său fidel, a participat.
Revizuirea Constituţiei, eşuată
Reforma constituţională şi trecerea la un parlament unicameral a fost o temă lansată în dezbatere la începutul mandatului său la Cotroceni. Ea a ajuns într-un punct mort în momentul în care partenerii de alianţă, PDL şi PNL, nu s-au înţeles asupra formei de guvernământ, liberalii dorind o republică parlamentară, iar democraţii - una semiprezidenţială pe model francez.
Demersul era sortit însă eşecului oricum, fiindcă pentru revizuirea Constituţiei este nevoie, în primă fază, de votul a două treimi dintre parlamentari, majoritate pe care Alianţa nu o avea. Descentralizarea administraţiei publice locale a fost, de asemenea, una dintre promisiunile electorale ale Alianţei PNL-PD pe care preşedintele Băsescu a introdus-o între priorităţile sale de acum. Şi asta pentru că, după promovarea legii reformei administraţiei în vremea ministeriatului lui Va