Primul caz de gripă porcină din şcolile româneşti a fost confirmat de Centrul Naţional pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile la o elevă din Slobozia. Sursa: AFP Photo
Eleva fusese în Spania într-o tabără alături de alţi cinci elevi, opt profesori şi un părinte. Deocamdată, aceştia nu au semne de boală şi au fost izolaţi la domiciliu. În prezent, eleva se află izolată, iar medicii Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa au demarat ancheta epidemiologică "pentru supravegherea şi urmărirea stării de sănătate a tuturor contacţilor", au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS). Elevii din clasa 11F, în care învaţă fata, au fost trimişi acasă, însă înainte de asta au instruiţi despre gripa nouă de profesorul de epidemiologie Geza Molnar, consilier în MS.
Cum depistăm gripa la şcoală
Cazurile posibile de gripă porcină pot fi depistate cu uşurinţă chiar şi la şcoală, a spus pentru evz.ro, Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş".
Primul profesor care intră la clasă în fiecare zi este dator să îi întrebe pe copii dacă se simt bine şi dacă au simptome specifice gripei. În cazul în care vreunul dintre elevi spune că are febră, dureri de cap sau îi curge nasul va fi izolat. Locul de izolare se va afla, de regulă, în apropierea unui grup sanitar.
Cadrele didactice vor anunţa medicul şcolar, sau, după caz, pe doctorul de la dispensar, pe părinţi şi Direcţia de Sănătate Publică, iar elevului i se vor recolta analizele pentru a descoperi de ce natură este virusul gripal.
În cel mult 24 de ore de la recoltarea analizelor, rezultatele vor indica dacă este vorba despre gripă porcină sau despre gripa obişnuită. Părinţii şi aparţinătorii trebuie să ştie că, atunci când copilul este bolnav, el nu mai trebuie trimis în colectivitate, pentru a s