Economiile mai mici, care vor fi în recesiune şi în 2010, se vor îndatora şi mai mult. Economiile europene se redresează cu viteze diferite, îngreunând eforturile BCE de a crea un cadru stabil de dezvoltare. Chiar dacă economia globală dă semne de redresare iar Germania şi Franţa înregistrează creşteri modeste, Comisia Europeană a redus prognozele pentru Spania şi Italia. State care până de curând erau motoare de creştere în cadrul celor 16 state din zona euro, vor fi în recesiune şi anul viitor. Riscul este ca pe măsură ce economiile mari din zona euro cresc, Banca Central Europeană (BCE) să înăsprească politica monetară, punând în dificultate state precum Spania şi Irlanda, ce nu vor fi încă pregătite.
Economiile mai mici riscă să fie surprinse de majorarea dobânzilor. Guvernele şi populaţia vor fi obligate să plătească dobânzi majorate la creditele angajate, costurile de finanţare fiind tot mai mari.„BCE va fi nevoită să normalizeze ratele dobânzilor începând de anul viitor, penalizând statele aflate încă în recesiune, care se vor confrunta cu creşterea alarmantă a datoriilor“, spune Gilles Moec, economist la Deutsche Bank. El prognozează dublarea dobânzii de referinţă până la sfârşitul anului 2010, de la minimul de 1% din prezent.
Spania şi Irlanda, a căror populaţie se numără printre cele mai îndatorate din zona euro, vor înregistra scăderi ale PIB de 0,9% şi 1,5% anul viitor, iar deficitele lor bugetare vor fi printre cele mai mari din UE, se arată în raportul Organzaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Franţa şi Germania vor trece pe creştere, cu câte 0,2% fiecare.
Economiştii consideră că BCE nu mai poate întârzia mult timp majorarea dobânzilor şi că va renunţa la măsurile anticriză pentru a elimina presiunile inflaţioniste sau chiar riscul apariţiei unor noi baloane imobliare.
Dobânzil