Răsfăţ în toată regula la Pietroasele. Cele 13 pensiuni buzoiene participante la concursul gastronomic au pregătit iepuri la tavă cu sos de vin şi struguri, aripioare de pui în sos picant, musaca de carne pe pat de viţă-de-vie, raţă pe varză, ruladă misterioasă, sărmăluţe în foi de viţă, pâinea viticultorului, mâncare ţărănească, aperitiv de struguri cu trei feluri de brânză, plăcintă cu mere sau cu brânză, tarte cu struguri...
Nu au lipsit cârnaţii de Pleşcoi, slăninuţa afumată şi pâinea de casă cu făină şi mălai. De asemenea, a fost expus un preparat realizat după o reţetă extrem de simplă, dar foarte veche: mămăligă friptă pe grătar. Reţete mai vechi sau mai noi, tot ceea ce are Buzăul mai gustos.
Poftiţi la masă!
Nicolae Vlajă, din Sărata Monteoru, a pregătit iepure cu vin, măsline şi struguri. Mai întâi se dezosează iepurele, se spală şi se prăjeşte. Separat se căleşte ceapă, se toarnă vin, se presară piper şi foi de dafin, apoi se pune mărar proaspăt tocat. Se adaugă carnea peste sos, iar după vreo jumătate de oră se pun măslinele şi boabele de struguri. Se mai drege gustul cu sare şi piper, apoi este gata de adus la masă. În funcţie de maturitatea iepurelui, carnea se poate ţine la fezandat înainte într-o soluţie de vin roşu, foi de dafin, boabe de piper şi oţet.
Daniela Roşca din Pietroasele ne-a îmbiat cu o prăjitură cu struguri. Aluatul, ca de pandişpan, se face din 4 ouă, 200 g zahăr, o linguriţă de bicarbonat, o cană de lapte şi două căni şi jumătate de făină. Se face o cocă nu foarte groasă, care se aşază într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Deasupra se aşază boabele de struguri, apoi un strat de albuş bătut foarte tare (ca pentru bezea). Se lasă în cuptor, iar când este gata se rade deasupra ciocolată amăruie, cât este prăjitura caldă.
Raţă pe varză
Alina Mihaela Alexandru din Sărata