În ultimele 12 luni mai mult de jumătate din fondurile de investiţii au avut un randament negativ. Toate fondurile de acţiuni, aproape trei sferturi din fondurile din categoria “altele” şi 56% din fondurile diversificate au fost pe minus. Singurele care au reuşit să menţină valorile pozitive ale unităţilor de fond au fost fondurile monetare şi de obligaţiuni. Criza a reconfirmat teoria potrivit căreia plasamente în fonduri monetare şi de obligaţiuni, care de regulă
În ultimele 12 luni mai mult de jumătate din fondurile de investiţii au avut un randament negativ. Toate fondurile de acţiuni, aproape trei sferturi din fondurile din categoria “altele” şi 56% din fondurile diversificate au fost pe minus. Singurele care au reuşit să menţină valorile pozitive ale unităţilor de fond au fost fondurile monetare şi de obligaţiuni.
Criza a reconfirmat teoria potrivit căreia plasamente în fonduri monetare şi de obligaţiuni, care de regulă sunt asociate cu un nivel de risc mic şi respectiv mediu, produc câştiguri mai mari în perioadele de dificultate economică decât plasamentele în acţiuni, asociate cu un risc mai mare.
Ce spun experţii: "Un investitor fără experienţă ar trebui să înceapă cu un fond de investiţii cu o structură conservatoare, care este cât mai aproape de structura unui depozit bancar, mai exact cu un fond monetar," a declarat Mihnea Bărbulescu, Director de Vânzări la Erste Asset Management.
Ce s-a întâmplat în piaţă: Fondurile cu cel mai mare activ net sunt BCR Monetar (601.090 milioane RON), BCR Obligaţiuni (275.730 milioane RON) şi Simfonia 1 (230.041 milioane RON), administrat de BRD. Ce mai perfomant fond monetar de la începutul anului a fost BCR Monetar, cu o creştere a valorii unităţii de fond de 11.20%. Bancpost Monetar se află pe ultima poziţie, crescând cu doar 8.83% din ianuarie 2009.
Dintre fondurile de obligaţiuni, BRD C