România riscă să piardă bătălia pentru investiţii străine în favoarea ruşilor, ucrainenilor şi asiaticilor dacă nu vine cu măsuri stimulative concrete şi nu-şi dezvoltă infrastructura.
Infrastructura este punctul nevralgic al României, care pune în pericol până şi investiţiile existente. "Ford şi Renault vor avea probleme în curând, pentru că au producţie, exportă şi au nevoie de căi de acces", a declarat Doina Ciomag, directorul executiv al Consiliului Investitorilor Străini, cu ocazia lansării Raportului Mondial al Investiţiilor 2009 al Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD).
AUTORITĂŢILE N-AU FĂCUT NIMIC
Nu de mult o răsfăţată a investitorilor străini, România se confruntă cu o scădere puternică a intrărilor de capital străin. Potrivit BNR, acestea s-au diminuat în primele şapte luni din 2009 cu 48% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2008, până la 3,1 miliarde de euro. Iar dacă autorităţile de la Bucureşti vor continua să nu facă nimic pentru a stimula companiile străine să-şi deschidă afaceri aici, investiţiile străine directe - vitale pentru finanţarea deficitului bugetar, crearea de noi locuri de muncă şi stimularea dezvoltării economice - se vor duce spre Rusia, Ucraina, dar şi ţări din Asia, a atras atenţia Doina Ciomag. Ea a subliniat că resursele financiare pe care le au investitorii sunt mult mai puţine în contextul crizei şi că atragerea acestora devine critică atunci când te confrunţi cu un deficit ca al României. Ciomag a precizat că agricultura, energia şi construcţiile în infrastructură sunt domenii care trebuie stimulate în mod special, chiar dacă va fi dureros pentru alte domenii de la care se vor tăia resurse.
Investiţiile străine directe vor scădea anul acesta, la nivel global, cu circa 30%, ca urmare a crizei economice şi financiare, potrivit Raportului Mondial al Investiţiilor 2