Tragedia provocată în Africa de compania petrolieră Trafigura a fost demascată de cotidianul „The Guardian“. Două tone de hidrogen sulfurat, deversate intenţionat în apele Coastei de Fildeş, au îmbolnăvit zeci de mii de africani. Compania petrolieră britanică Trafigura a aruncat deşeuri toxice în apele Coastei de Fildeş în 2006. Zeci de mii de africani s-au îmbolnăvit şi au avut nevoie de spitalizare, iar unii dintre ei au murit. În urma autopsiilor, 12 victime prezentau un nivel foarte ridicat de hidrogen sulfurat în organism, scrie „The Guardian”. Trafigura a susţinut în mai multe rânduri însă că deşeurile sunt inofensive.
Cotidianul britanic a publicat recent documente ţinute până acum secrete, ce ilustrează adevărata natură a deşeurilor evacuate de compania petrolieră în vestul Africii. Dezvăluirea acestor informaţii contribuie la colapsul companiei care, timp de trei ani, a avut numeroase procese, încercând să-şi păstreze imaginea nepătată. Trafigura s-a oferit să plătească despăgubiri pentru 31.000 de africani afectaţi de deşeurile toxice, dar neagă în continuare că ar fi propus aceste compensaţii.
Avocaţii companiei au ameninţat constant orice persoană care a încercat să-i contrazică. Astfel, ei au intentat un proces împotriva BBC, au cerut o dezminţire de la „The Times” şi au cerut ca jurnaliştii de la „The Guardian” să şteargă o serie de articole. Însă zeci de e-mailuri interne din cadrul companiei petroliere au fost făcute publice.
Acestea demonstrează ca angajaţii companiei britanice au ştiut de la început că deşeurile ce urmau să fie evacuate în vestul Africii erau foarte periculoase şi că operaţiunea plănuită de ei era ilegală. Aceştia ar fi putut scăpa de deşeuri şi printr-o altă metodă, însă una mai costisitoare. În plus, Trafigura chiar spera să obţină un profit de şapte milioane de dolari, cumpărând petrol co