Intersecţiile, zona industrială şi sensurile giratorii sunt zonele cele mai poluate. Medicii spun că praful poate provoca pneumonii, astm bronşic sau rinite. Zilnic, inspectori din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (APM) prelevează probe din aer. Inspectorii Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Satu Mare (APM) susţin că marile intersecţii din Satu Mare şi Carei, dar şi sensurile giratorii rămân în permanenţă cele mai poluate zone.
„Nu ştim ce fac alte ţări precum Germania, Austria, Japonia şi Belgia de nu au probleme cu praful şi nu sunt poluate cu această pulbere. La noi praful constituie un factor principal de poluare“, spune Izabela Stier, şefa serviciului de monitorizare din cadrul APM.
În Satu Mare este vorba de o poluare cu pulberi în suspensie, cu diametru de 2,5 micrometri care, potrivit inspectorilor APM, sunt cei mai dăunătoare sănătăţii omului. PM sunt particule lichide şi solide cu diametrul mai mic de 10 micrometri. Acestea provin din activitatea industrială şi din sistemul de încălzire a populaţiei, centralele termoelectrice. Potrivit raportului de specialitate al APM, toxicitatea pulberilor se datorează nu numai caracteristicilor fizico-chimice, dar şi dimensiunilor acestora. „Prezintă un risc mare de a pătrunde în alveolele pulmonare provocând inflamaţii şi intoxicări. Pe de altă parte, vehiculele emit şi alte gaze iritante, elemente toxice şi substanţe cancerigene, hidrocarburi aromatice policiclice, aldehide, nitrocompuşi şi nu numai“, a declarat Ştier.
Bolile poluării
„Praful poate provoca bronşite, bronşite asmatiforme, viroze, pot să apară infecţii acute, iar în cel mai rău caz pneumonii, astm bronşic sau rinite“, a declarat doctoriţa Dorina Dragoş Guran din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică. „Locuiesc în Micro 15, aproape de şosea şi de intersecţia de la Brânduşa. Nu pot să ţin ferestrele deschis