Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) si Agentia Romana a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), singurele care pot oferi acreditare si autorizare pentru specializarile din institutiile de invatamant romanesti, au incasat impreuna aproape 2,2 milioane de euro din evaluarile facute in acest an.
ARACIS a obtinut in primele sase luni ale anului aproape 2 mil. euro din evaluarea a aproximativ 1.000 de programe de studii (licenta, masterat, doctorat). Mai putine evaluari (200) a facut de la inceputul anului ARACIP, institutie care a incasat aproximativ 172.000 de euro in urma vizitelor de evaluare pentru acreditarea si autorizarea institutiilor de invatamant preuniversitar.
"Incasarile din anul 2009 (in perioada ianuarie - iulie) au fost de 1,9 mil. euro, care au constituit suportul platii activitatilor realizate de circa 782 de experti evaluatori si aparat tehnic (transport, cazare, onorarii, inclusiv regia agentiei)", sustine Mihai Floroiu, purtatorul de cuvant al ARACIS.
ARACIS si ARACIP sunt institutii publice independente, care se finanteaza din fonduri proprii si care ofera periodic Ministerului Educatiei rapoarte cu privire la evolutia evaluarilor institutiilor scolare si a programelor de studii din cadrul acestora.
"In medie, ARACIP realizeaza aproximativ 800 de vizite de evaluare in vederea autorizarii si acreditarii la unitati de invatamant preuniversitar particulare si de stat", a precizat Constantin Serban Iosifescu, presedintele ARACIP.
Tarifele practicate de ARACIP pentru evaluarea scolilor au fost stabilite in functie de salariul de baza al unui profesor de gradul I cu vechime de peste 40 de ani in invatamantul preuniversitar. Astfel, pentru autorizarea unei scoli taxa care intra in contul ARACIP este egala cu doua salarii de baza ale unui profesor, adica aproape 1.500 de euro, pe