BNR se vede nevoita sa revina in pozitia de debitor net fata de bancile comerciale, absorbind in depozite excesul de lei de pe piata, pentru a mentine dobanzile la niveluri apropiate de rata cheie de politica monetara, astfel incat sa nu stimuleze presiunile de depreciere a cursului.
Banca centrala a atras ieri 2,4 miliarde de lei in depozite cu maturitatea lunea viitoare, platind o dobanda de 8,5% pe an, egala cu rata de politica monetara. La inceputul acestei saptamani a ajuns la scadenta singurul credit pe care BNR il mai avea in sold, de 8,3 miliarde de lei, fara sa fie reinnoit.
"In ciuda deciziei BNR de a nu rostogoli operatiunea repo (prin care BNR imprumuta lei bancilor comerciale, n. red.) care a ajuns la maturitate luni, conditiile de lichiditate s-au imbunatatit, iar dobanzile pentru scadentele scurte au coborat.
In consecinta, BNR a organizat joi o licitatie pentru atragerea de depozite (...) in urma careia dobanzile au urcat usor", spune Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank.
La deschiderea pietei monetare de ieri dealerii afisau dobanzi de 7,5%-8,25% pe an pentru plasamentele pe o zi. Dupa anuntul licitatiei, dobanzile au urcat la 8,5%-9% pe an.
Pe fondul unui sentiment regional pozitiv, leul a reusit ieri sa marcheze o apreciere usoara in fata euro la cursul oficial, in timp ce pe piata interbancara cotatiile au oscilat in jurul nivelului de 4,26 lei/euro, in timp ce volumele tranzactionate au fost moderate.
Oferta de lei este asigurata in aceasta perioada de cheltuielile mari realizate de Ministerul Finantelor, care s-a imprumutat agresiv incepand din toamna trecuta, atat in lei, cat si in valuta, pe care o poate schimba in lei prin operatiuni derulate cu BNR.
BNR trecuse de la sfarsitul lui 2008 in pozitia fireasca de creditor net fata de sistemul bancar, dupa o pauza de mai bine de sapte ani, in care