La mai puţin de 20 de kilometri de Ploieşti, în oraşul Urlaţi, compania Procter&Gamble este pe cale de a finaliza cea de-a doua fabrică din România. Miza locală este legată, în primul rând, de cele trei sute de locuri de muncă, pentru care s-au îngrămădit mii de localnici şi nu numai. Sursa: Dan Arsenie
Cum de au venit americanii tocmai la Urlaţi? Dacă ajungi în zonă, îţi dai lesne seama. Fabrica a fost construită la doar câţiva kilometri de DN1 B, care face legătura dintre Ploieşti şi Buzău, poarta de intrare pe piaţa din regiunea Moldovei.
Şi mai important este accesul facil spre alte trei oraşe-cheie în comerţ, Bucureşti, Braşov şi Constanţa. Până în Capitală şi Braşov sunt de parcurs, pe DN1, 60, respectiv o sută de kilometri, iar cel mai mare port al României se află la mai puţin de trei sute de kilometri.
La Urlaţi, preţurile terenurilor sunt mult mai mici decât, de exemplu, în Ilfov, alt loc preferat de investitori. La doi paşi de unitate de producţie Procter&Gamble, un proprietar vinde un teren de 3.700 de metri pătraţi, cu 40.000 de euro. Aşadar, la 11 euro metrul pătrat, de patru ori mai ieftin decât terenurile din Dragomireşti, unde Pepsi şi-a construit cea mai mare fabrică din Europa.
Dincolo de aceste avantaje, mai stă unul. Major. Forţă de muncă ieftină, în mare căutare de un loc de muncă stabil. O dovedesc miile de cereri depuse la birourile Procter&Gamble din Urlaţi, unde mereu e forfotă, deoarece procesul de recrutare este în curs.
"Le trebuie oameni deştepţi, cu limbă străină"
Pentru un loc la fabrica de "şampoane", aşa cum îi spun localnicii, s-a înscris şi familia Neagu. "Soţul a dat test pentru postul de pompier, dar nu l-au mai chemat. CV-ul l-am pus şi eu, dar nu cred că mă cheamă. Le trebuie oameni cu facultate, mai deştepţi, poate să ştie şi o limbă străină. Eu am