Consumul mediu de vin pe cap de locuitor este de aproape 24 de litri de vin pe an în România, în vreme ce media europeană între 20 - 50 litri/cap locuitor.
Cantitatea de vin exportată anul trecut a fost de peste 14 mii de tone, valoarea exporturilor ridicându-se la aproape 16 milioane de euro. Valoarea importurilor a fost mai mult decât dublă, totalizând peste 35,5 milioane de euro.
România este unul dintre cei cincisprezece producători de vin la nivel mondial şi al şaselea producător de vinuri din Europa după Franţa, Italia, Spania, Germania şi Portugalia. Din punctul de vedere al suprafeţelor acoperite cu podgorii, ţara noastră ocupă locul cinci în rândul statelor comunitare, cu o suprafaţă totală cultivată cu viţă de vie de 186.900 hectare.
2009, un an bun pentru vin
Producţia medie anuală de vin este de 5,5 - 6 milioane de hectolitri. În ceea ce priveşte producţia de struguri, în 2008 au fost recoltate 34.160 de tone de struguri de masă şi 89.645 de tone de struguri de vin, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii.
Anul acesta, producţia medie la hectar a scăzut de la 7.301 tone la 6.751 tone struguri de masă, recolta fiind de 34.314 tone. Producţia medie la hectar de struguri de vin a înregistrat un salt de la 4.299 tone la 4.471 tone, ajungând la o producţie totală de peste 156 de mii de tone.
Suprafaţa acoperită de vii pe rod a fost de 186,9 mii de hectare în 2008, în vreme ce plantaţiile de vii nobile se întindeau pe 94,9 mii de hectare. Din acestea, peste 84 de mii de hectare erau acoperite anul trecut cu vii pentru struguri de vin.
Principalele zone viticole ale ţării sunt împărţite în trei mari areale, respectiv zona Viticolă B, care include podgoriile din Transilvania, zona Viticolă CI (Dealurile Moldovei, Dealurile Olteniei, Banatului, Crişanei şi Maram