Liderii Uniunii Europene (UE) au ajuns la un acord să susţină, la reuniunea G20 de săptămâna următoare, din SUA, limitarea bonusurilor din sistemul financiar, incluzând o clauză care implică posibilitatea returnării primelor în situaţii controversate, transmite AFP, citat de Mediafax. "În acestă seară (joi -n.r.), balonul bonusurilor a explodat", a declarat premierul suedez, Fredrik Reinfeldt, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE. Textul stabilit pentru a re
Liderii Uniunii Europene (UE) au ajuns la un acord să susţină, la reuniunea G20 de săptămâna următoare, din SUA, limitarea bonusurilor din sistemul financiar, incluzând o clauză care implică posibilitatea returnării primelor în situaţii controversate, transmite AFP, citat de Mediafax.
"În acestă seară (joi -n.r.), balonul bonusurilor a explodat", a declarat premierul suedez, Fredrik Reinfeldt, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE.
Textul stabilit pentru a reprezenta poziţia comună a UE la summit-ul G20 din SUA prevede posibilitatea unei "anulări" a bonusurilor.
"În cazul unor compensaţii variabile ridicate, plata unui procent semnificativ ar trebuie amânată şi ar putea fi plătită doar după o perioadă adecvată, putând fi chiar anulată, atunci când rezultatele băncii înregistrează o tendinţă negativă", se arată în documentul final al reuniunii liderlilor UE.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a salutat, în timpul unei conferinţe de presă, faptul că "ideea de pedeapsă a fost prevăzută clar" în cazul bonusurilor.
Ameninţarea unor sancţiuni la nivel naţional
Cei 27 de lideri ai UE au adoptat un text al documentului propus de Franţa, Marea Britanie şi Germania.
Totodată, ţările UE consideră imperativ ca G20 să stabilească "norme imperative" pentru bonusuri, "susţinute de ameninţarea unor sancţiuni la nivel naţional".
Bonusurile din sectorul