Obama renunţă la proiectul antirachetă propus de precedenta administraţie a SUA pentru a tempera opoziţia vehementă a Moscovei. Sursa: Reuters
Statele Unite vor renunţa la proiectul implementării unui scut antirachetă în Cehia şi Polonia, în varianta propusă de fosta administraţie republicană. Decizia ar putea ameliora relaţiile ruso-americane, dar va genera, probabil, temeri în estul Europei privind extinderea influenţei Moscovei în regiune.
Informaţia, prezentată ieri de cotidianul american „The Wall Street Journal”, a fost confirmată de premierul ceh Jan Fischer. „Astăzi (ieri - n.r.), imediat după miezul nopţii, preşedintele Barack Obama m-a sunat pentru a mă anunţa că administraţia sa revine asupra in tenţiei de a instala o staţie radar pe teritoriul Cehiei”, a declarat şeful executivului de la Praga, citat de Reuters. Un oficial polonez de rang înalt a confirmat, la rândul său, faptul că Varşovia a primit un mesaj similar. „Nu vom avea interceptoare deocamdată”, a subliniat acesta.
Acelaşi scut, o abordare diferită
Preşedintele american Barack Obama a anunţat ieri, într-o declaraţie făcută la Casa Albă, „o nouă abordare” a proiectului din Europa, diferită de cea a predecesorului său, George W. Bush, după reevaluarea ameninţării iraniene făcută de strategii de la Washington. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Geoff Morrell, a explicat că decizia se bazează pe ultimele rapoarte ale serviciilor occidentale de informaţii potrivit cărora autorităţile iraniene „sunt mai concentrate acum asupra dezvoltării de capacităţi cu rază scurtă şi medie”. Predecesorul lui Obama la Casa Albă, republicanul George W. Bush, iniţiatorul controversatului proiect militar, motiva necesitatea scutului antirachetă prin evoluţia tehnologiei balistice iraniene.
Secretarul apărării, Robert Gates, a tradus în termeni militar