Deşi au fost anunţate de premierul Emil Boc încă de acum două luni, negocierile pentru prelungirea cu încă zece ani a contractului IAR Ghimbav – Eurocopter (în cadrul joint-venture-ului încheiat de cele două companii) au început abia acum. Partea română este reprezentată de Aurel Cazacu (foto), fost director general al Direcţiei Generale Industria de Apărare şi Probleme Speciale din cadrul Ministerului Economiei, dar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al IAR Ghimbav.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a solicitat pe 22 august demisia lui Aurel Cazacu în urma scandalului de presă legat de participarea sa într-o firmă de armament în care era asociat cu fratele preşedintelui Traian Băsescu. Fiica lui Aurel Cazacu, fost şef la Romarm, a fost asociată în firma Defense, Security and Intelligence CO - Desintco SRL cu Mircea Băsescu, fratele şefului statului, şi cu un fost general MApN, Sandu Ion Eftimie, care a deţinut postul de locţiitor al Departamentului Armamente din MApN până la începutul lui 2009, când s-a pensionat.
Potrivit unor surse apropiate negocierilor, Cazacu va fi scos ţap ispăşitor în cazul în care negocierile nu se vor solda, aşa cum anunţa premierul Emil Boc în urmă cu două luni, cu 400 de noi locuri de muncă. Ceea ce însemna că într-o primă formă a acordului se vorbea despre un număr de 1.100 de angajaţi, numai că, între timp, lucrurile s-au mai calmat, entuziasmul a mai trecut, iar cifra avansată în negocieri e de doar 650 de locuri de muncă.
Potrivit lui Boc, compania franco-germană Eurocopter va transfera în România unele servicii de mentenanţă, reparaţii şi revizie, în cadrul diviziei sale din ţara noastră, un joint-venture încheiat între concernul franco-germano-spaniol şi IAR Ghimbav, în care partea română deţine doar 49% din acţiuni.. „Braşovul va deveni un centru de referinţă în acest domeniu. Revitalizăm astfel i