Orăşelul de doar 100.000 de locuitori, aşezat pe malul Mării Baltice parcă este într-o continuă vacanţă. Fără oameni grăbiţi, fără claxaone, chiar dacă maşinilie stau la coadă din cauza lucrărilor care se efectuează la străzi, “nu-i auzi nici măcar când merg”, spune unul dintre oficialii delegaţiei române. Bicicleta este mijlocul de locomoţie cel mai des întâlnit.
Helsingborg-ul îl parcurgi la pas în maximum o oră. Un amestec de fermecător, idilic şi sofisticat, cu îmbinare de arhitectură veche- datând de peste 600 de ani- şi modernă, “Perla Suediei de Sud” este oraşul oportunităţilor, chiar dacă vii la el pentru vacanţă, studii sau ale evenimente. Singura clădire care a rezistat de la începuturile oraşului este turnul Karnan. Arhitectura bisericilor îmbrăcată în cărămidă roşie contrastează cu multitudinile de parcuri.
Plimbările pe străzile din Helsingborg, se vor opri întotdeauna la un restaurant în aer liber care are priveliştea spre mare. Seara, nu mai târziu de ora 12, majoritatea localurilor se închid.
Însă, aici trebuie să vii cu buzunarele pline. Farmecul scandinav are şi el o limită: mult prea scump pentru restul europenilor. Astfel, o singură călătorie cu transportul în comun costă 18 coroane suedeze, ceea ce înseamnă 1,8 euro, o pâine pleacă de la un euro şi depăşeşte uneori şi doi euro, iar o bere bună la terasă nu scade sub doi euro.
Helsingborg este cel mai aproape punct al Suediei faţă de Danemarca. Dacă eşti în port şi te uiţi în zare vezi luminile oraşului danez Helsingor, aflat doar la patru kilometri, unde poţi ajunge cu feriboatul în doar 20 de minute. Acolo vei da şi de castelul lui Hamlet.