Daca bebelusii sunt numiti "ingerasi", copilasii de cativa ani pot fi considerati adevarati "dracusori". Unul sare, altul tipa, al treilea plange iar cel de-al patrulea se uita la ei cu ochii in lacrimi, incapabil sa deschida gura.
Sigur, fiecare copil este unic in felul sau dar expertii spun ca exista trei tipare dupa care "sunt croiti" micutii: copilul cuminte, copilul timid si copilul nazdravan.
Iata cum ii descrie pe fiecare in parte Diane Lore, pe webmd.com, sperand ca vine in ajutorul parintilor exasperati fie de zburdalnicia celui mic fie de mutenia lui inexplicabila.
Copilul cuminte
Este cel mai usor de crescut, de aceea psihologii avertizeaza ca uneori micutul este pierdut prin multime de care parinti. Este activ, ascultator, tolerant si sociabil. Nu isi iese repede din fire dar asta nu inseamna ca nu are personalitate. Cei mai multi dintre copiii de varsta mica se incadreaza in aceasta categorie.
Copilul timid
Studiile arata ca aproximativ 15% dintre copii sufera, intr-un grad mai mare sau mai mic, de timiditate, iar acest lucru se poate vedea dupa primele luni de viata. Sunt bebelusi care le zambesc strainilor cu gura pana la urechi, in timp ce altii refuza orice contact cu ei, incepand chiar sa planga daca musafirii devin insistenti.
De asemenea, copiii timizi sunt extrem de sensibili din foarte multe puncte de vedere, fiind deranjati de tot felul de lucruri, de la tesatura prea aspra a hainutelor pana la temperatura prea ridicata din incapere.
Timizii au nevoie de mai mult timp pentru a se adapta la nou sau de a trece cu bine de la o activitate la alta.
Parintii trebuie sa aiba rabdare cu ei, sa nu le desconsidere temerile, sa le acorde ragazul necesar pentru a se obisnui cu schimbarile intervenite in viata lor.
Copilul nazdravan
@N_