Obsesia românilor de a le da copiilor mici lapte de la vacă în primii ani de viaţă le cauzează micuţilor grave probleme de nutriţie. Sursa: Reuters
Aproape 60% dintre copiii români cu vârste de până la 1 an suferă de anemie, principala cauză fiind folosirea laptelui proaspăt de vacă în alimentaţia nounăscuţilor, arată statistici prezentate ieri, cu ocazia lansării unei campanii de informare şi educare a părinţilor şi medicilor. Lipsa fierului din organism afectează creşterea şi dezvoltarea copilului, iar la adolescenţă poate provoca ateroscleroză, obezitate, diabet ori cancer.
De la alergii la probleme renale
„Nutriţia permite copilului să-şi facă programul genetic de creştere”, afirmă prof. dr. Dimitrie Dragomir, Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie. Laptele de vacă dat bebeluşilor poate provoca, printre altele, alergii, afecţiuni renale, microhemoragii intestinale, dar şi creşterea pierderilor de apă. În plus, copilul poate să sufere de tulburări neuromotorii, este în pericol să aibă probleme cu vederea din lipsa vitaminei A sau mentale din cauza deficienţei de iod.
Alăptaţi copiii cel puţin un an
În primii trei ani, anemia este cauzată de ritmul rapid de creştere al copilului, dar şi de mâncarea săracă în fier. Printre motivele care favorizează apariţia anemiei se numără şi dietele neadecvate, diversificarea precoce şi incorectă a alimentaţiei. Folosirea laptelui de vacă în primul an de viaţă al copilului nu numai că nu asigură nivelul necesar de fier, ci provoacă pierderi semnificative la nivelul intestinului, ca şi afectarea dezvoltării creierului. „Inima şi laptele de mamă sunt de neînlocuit”, completează pediatrul Ioan Gherghina.
Specialiştii recomandă alăptarea exclusivă la sân a copiilor în primele şase luni şi prelungirea ei cel puţin până la prima aniversare a micuţului. D