Un român din Israel ar putea fi exemplu pentru mulţi dintre cei rămaşi pe pământurile natale.
1 /.
Menahem Ariav, evreu plecat din România după cel de-al doilea Război Mondial, a clădit din temelii un oraş pe care l-a şi condus timp de 31 de ani – Nazareth Illit.
Viaţa lui este o adevărată poveste, cu bune şi rele - de la vârsta de nouă ani, când mama l-a luat de mână şi i-a spus: ''Trebuie să plecăm acum!'', până acum, la 80 de ani, când Menahem se trezeşte, în fiecare dimineaţă, în oraşul pe care l-a construit centimetru cu centimetru.
Doar 800 de familii locuiau în Nazareth Illit când Menahem, până atunci ajutor de primar, a preluat cârma acestui oraş. Nu erau şcoli, spitale, fabrici, uzine. Mai nimic. Oraşul are acum 52 de mii de locuitori şi o suprafaţă de 3.200 de hectare. Ni l-a arătat, însă, din maşină, pentru că vârsta i-a tăiat din energia pe care o avea altădată.
Începuturile au fost grele. Locuitorii au muncit voluntar, sub coordonarea lui Menahem, iar relaţiile pe care românul a reuşit să le aibă cu mai-marii ţării au garantat viitorul acestei aşezări. Menahem a ştiut întotdeauna că trebuie să aibă relaţii bune cu liderii ţării pentru a obţine bani, chiar şi din bugetul pe anul următor, pentru a construi.
A avut nevoie şi de foarte multă diplomaţie pentru a construi un oraş locuit de evrei, la doar trei metri distanţă de unul majoritar arab. Doar un drum le desparte - un drum pe care a început prima Intifada, iar Menahem a fost la un pas de moarte în acea zi - 9 decembrie 1987. " Au venit arabii de aici, de jos. Băieţii noştrii au vrut să arate că nu sunt fraieri şi au venit din partea asta. Doi oameni au murit atunci, în prima zi, iar pe mine era să mă calce o maşină.”
Menahem recunoaşte că nu ar fi făcut nimic dacă soţia lui nu l-ar fi sprijinit. Pentru asta,