Microalgele sunt surse potrivite pentru producerea biocarburantilor si absorbtia emisiilor de CO2 degajate de termocentrale. Algele, care miros atat de urat si sunt periculoase atunci cand invadeaza plajele, au devenit o noua problema pentru locuitorii multor regiuni cu tarm la mare.
Dar ele vor fi in curand noua sursa de petrol verde. Nu atat algele mari care umplu malurile marii, ci microalgele invizibile cu ochiul liber, cele pe care oamenii de stiinta incearca sa le transforme in biocarburantii celei de-a treia generatii, se afirma intr-un articol publicat recent de cotidianul
Le Temps.
Microalgele sunt organisme acvatice microscopice care se hranesc prin fotosinteza. Asemanator plantelor terestre, microalgele utilizeaza energia soarelui pentru fotosinteza, in acest fel convertind energia solara in acumulare de energie chimica. Microalgele sunt convertori eficienti de energie solara datorita structurii lor celulare simple.
Inceputurile
La sfarsitul anilor 1980, Statele Unite au inceput un vast program de cercetare pentru identificarea celor mai bune grupuri de alge care puteau produce petrol verde in cantitati mari. Odata cu boomul biocarburantilor, cercetarea asupra algelor nu numai ca a fost reluata, dar mai multe societati listate la Bursa au inregistrat o crestere substantiala de la inceputul anului: actiunile unora, cum ar fi PetroAlgae, au crescut cu 16.000%, inainte de a scadea dramatic la primele dificultati.
Abia se stinsese euforia naiva a pionierilor din domeniu, ca un nou anunt a provocat in iulie un mic val seismic in sectorul algelor, unde actioneaza cam 50 de firme. Gigantul mondial petrolier ExxonMobil care, contrar companiilor Chevron, Shell sau BP, a refuzat sa faca cel mai mic pas catre energiile regenerabile, si-a confirmat lansarea in industrializarea biocarburantilor din alge. C