Vremea caldă din această vară a fost prielnică pentru producţia de vin, datorită strugurilor care au acumulat mult zahăr şi care au dus la o calitate mai mare a vinului, spun producătorii. Pentru acest an se aşteaptă o producţie de vin de 5,5 – 6 milioane de hectolitri, potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii.
România a înregistrat până astzăi, o producţie totală de 156.411 de tone de struguri de vin, faţă de 89.645, cât a obţinut în 2009, în timp ce recolta de struguri de masă a fost la fel ca anul trecut, respectiv de aproximativ 34.000 de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.
Importuri vs. exporturi
Anul trecut, România a exportat 14.000 de tone de vin, în valoare de 15,8 milioane de euro şi a importat mai mult decât dublu – 38.430 de tone, care au valorat 35,5 milioane de euro. În primul trimestru al anului 2009, pentru prima dată în ultimii nouă ani, exporturile au depăşit importurile. România a exportat vin, în primele patru luni ale anului, în valoare de 3,4 milioane de euro depăşind astfel importurile care au ajuns la circa 3,32 milioane euro. Cea mai mare parte a exporturilor a mers către Germania, Danemarca şi Bulgaria.
Piaţă de 450 de milioane de euro
Piaţa internă a vinurilor este estimată la aproximativ 450 de milioane de euro, valoare similară cu cea de anul trecut. Principalii producători sunt Murfatlar, Vincon Vrancea, Jidvei, Cotnari, Cramele Recaş şi Vinexport Focşani.
România este unul dintre cei cincisprezece producători de vin la nivel mondial şi al şaselea producător de vinuri din Europa după Franţa, Italia, Spania, Germania şi Portugalia. De asemenea, ocupăm locul cinci în ierarhia ţărilor viticole europene, cu o suprafaţă totală cultivată cu viţă de vie de 186.900 hectare, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.
Principalele sortimente de vinuri