Investitorii in fondurile de actiuni au fost mai bine protejati de corectii decat cei care au investit direct pe Bursa in ultimii doi ani, cu pretul unor castiguri mai mici decat aprecierile indicilor bursieri in perioada de raliu, potrivit calculelor ZF.
Ultimii doi ani i-au pus la grea incercare pe administratorii fondurilor de actiuni. Pe de o parte, acestia au avut de infruntat corectiile fara precedent din intervalul august 2007-februarie 2009, pentru a fi mai apoi luati prin surprindere de raliul Bursei, inceput in primavara acestui an.
Un singur fond de actiuni a reusit performanta de a aduce castiguri mai mari decat cresterea indicelui BET pe timp de raliu si pierderi mai mici decat indicele de referinta al Bursei in perioada de cadere. BT Index, administrat de societate BT Asset Management, a adus investitorilor un randament de 127,4% din martie, cand a inceput raliul pe Bursa, si pana la finele lunii august, interval in care indicele de referinta al Bursei, BET, s-a apreciat cu 121,9%. Pierderea inregistrata de fond in perioada de corectii august 2007-februarie 2009 a fost de 75,7%, sub deprecierea de 81,5% a indicelui BET.
BT Index este singurul fond de index de pe piata locala, cu active nete de 14,2 mil. lei de la 230 de investitori.
"Performanta se explica prin faptul ca portofoliul fondului a fost construit dupa componenta indicelui ROTX, care include actiuni lichide, si care in perioada de criza au performat mai bine decat actiunile companiilor mici si putin lichide", a spus Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management.
Minim 75% din activele fondului sunt investite in actiunile care compun indicele ROTX (Romanian Traded Index). ROTX are o expunere ridicata pe actiunile bancare: BRD cu o pondere de 22,8%, Erste cu 21,97% si TLV cu 18,18%, titluri care au inregistrat cresteri cuprinse intre 40% si 100% anul