Numai în judeţul Vâlcea 74 de persoane sunt înregistrate ca suferind de maladie Aseară s-a încheiat la sala de conferinţe a hotelului Flormang din Craiova, după două zile de dezbateri, seminarul „Canale ale speranţei“, organizat de World Vision România, Birourile Zonale din Vâlcea şi Dolj. 14 preoţi din judeţul Vâlcea şi 9 din Dolj au discutat despre posibilitatea ajutorării persoanelor infectate cu virusul HIV/SIDA de a nu mai fi stigmatizate în mediul în care locuiesc.
Mulţi bolnavi în Drăgăşani
„Preoţii pe care noi i-am invitat la masa discuţiilor din judeţul Vâlcea provin de la parohiile unde există cele mai multe persoane infectate cu HIV/SIDA, în special din zona oraşului Drăgăşani“, ne-a spus Cristina Marin, managerul proiectului.
Este dificil să vorbeşti de HIV/SIDA în biserică
Cât de mare este fenomenul celor infectaţi HIV/SIDA în judeţul Vâlcea, ne-a spus medicul Georgiana Ţîrcomnicu, de la centrul Antidrog Vâlcea, prezentă ca invitat la lucrările seminarului. „În Vâlcea sunt înregistrate ca fiind sub tratament un număr de 74 de perosane cu HIV/SIDA, cu vârste între 15 şi 24 de ani. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, erau 77 de cazuri, însă anul acesta trei dintre persoane au decedat. Numărul celor cu HIV/SIDA este posibil să fie mult mare, unii fie au renunţat la medicaţie, iar alţii este foarte posibil să nu fie luaţi în evidenţă şi să nu urmeze niciun tratament. Cazurile noi descoperite anul acesta au fost transmise pe cale parentală“, a spus medicul. Cum persoanele infectate au mari probleme de integrare socială, ele fiind marginalizate în comunităţile în care locuiesc, preotul Ionuţ Sandu, din Parohia Mihăeşti 1, prezent la manifestare, ne-a spus: „Noi credeam că HIV/SIDA se ia doar prin contact sexual şi că infidelitatea conjugală stă la baza răspândirii acestei boli. Biserica română are part