Anuntul unei viitoare implicari a Frantei in gazoductul South Stream "fragilizeaza" proiectul european Nabucco si politica energetica a Bruxelles-ului, care face eforturi foarte mari pentru a se impune in acest domeniu strategic, afirma expertii consultati de AFP.
Grupul public francez EDF a confirmat miercuri intentia de a se implica in South Stream, alaturi de italienii de la ENI si de gigantul Gazprom, pentru a aduce gaz rusesc din Asia centrala. Planul este in concurenta cu gazoductul turco-european Nabucco, care isi propune sa reduca dependenta Europei de importurile in Rusia.
"Ideea de a fi alaturi de Italia si de Gazprom este o veste foarte buna pentru diversificarea si aprovizionarea" cu gaze naturale, a afirmat presedintele EDF, Pierre Gadonneix, confirmand o informatie facuta publica de Moscova.
Anticipand o puternica revenire a cererii mondiale de energie, tarile europene incearca sa-si diversifice sursele si rutele de aprovizionare cu gaze naturale - o ideee sustinuta puternic de criza de iarna trecuta dintre Rusia si Ucraina, care a provocat o penurie de gaze in mai multe state europene.
Un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, 80% tranzitand Ucraina.
'Este o lupta intre carteluri'
Comisia Europeana a facut apel la o pozitie comuna in randul statelor membre pentru a reglementa o piata aflata in plina configurare si pentru a putea tine piept Rusiei. Dar Comisia se confrunta aici cu interesele tarilor membre si ale industriilor implicate.
"Nabucco este un laborator extraordinar" al politicii energetice europene, a subliniat miercuri Jean-Arnold Vinoi, purtator de cuvant al comisarului european pentru energie Andris Piebalgs.
"Rivalitatile ameninta Nabucco. Este o lupta intre carteluri", afirma Claude Fischer, presedinte al think-tank-ului Confrontations Europe. @