Amânarea conceperii primului copil ne scade şansele de a deveni părinţi naturali. Statisticile mondiale arată că infertilitatea afectează aproximativ 18 la sută din populaţia aflată la vârsta procreării. Un cuplu poate avea suspiciuni în legătură cu fertilitatea doar după ce a încercat să conceapă un copil, timp de doi ani, fără niciun rezultat, susţin specialiştii. Doar în acest caz sunt necesare investigaţii medicale pentru a descoperi care este cauza infertilităţii.
„Există un număr foarte mic de cupluri care pot concepe un copil fără a întâmpina greutăţi. Însă există cupluri care au nevoie de un an, iar altele de doi ani pentru ca partenera să poată rămâne însărcinată. De asemenea, mai există o categorie de cupluri ce pot aduce pe lume un copil doar cu ajutor medical, prin metode de inseminare artificială sau prin fertilizare in vitro“, explică medicul primar obstetrică-ginecologie Cezara Bucur, specialist în fertilizare in vitro.
Stilul modern de viaţă, una dintre cauze
În ultimii ani, problemele de fertilitate cauzate de stilul de viaţă stresant a determinat tot mai multe cupluri să ceară ajutorul medicului.
Potrivit specialiştilor, stresul produce îndeosebi dezechilibre hormonale, atât în cazul femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor. De exemplu, la femei, stresul constant favorizează creşterea nivelul de prolactină, un hormon care inhibă alţi doi hormoni necesari ovulaţiei. În cazul bărbaţilor, stresul poate duce la instalarea disfuncţiilor erectile.
Bărbatul, primul la analize
Medicul recomandă ca bărbatul să fie primul care efectuează analizele de stabilire a fertilităţii. În condiţiile unui rezultat negativ, acestea vor scuti partenera de câteva testări medicale mai dificile.
Cel mai adesea, în urma analizelor se descoperă că principala cauză de infertilita