Şeful Secţiei Colecţii Speciale din cadrul Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” a fost şapte ani bibliograf la Bibioteca Academiei. A fost silit să lupte în armata sovietică, în condiţiile în care bunicii, patrioţi români, au fost deportaţi în Siberia. Profil
Născut: 12 iunie 1972, Climăuţii de Jos, Orhei, Basarabia
Studii: Facultatea de Istorie şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti
Funcţia: bibliograf gr. I A, şef Birou „Colecţii Speciale. Fond Tradiţional” - Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila
Familie: căsătorit, un fiu
Născut pe malul Nistrului, într-un sat „cu români autentici”, cum îi place să spună, Ion Volcu a cunoscut regimul comunist sovietic, care i-a lăsat urme adânci în conştiinţă. Obligat, la doar 18 ani, să îmbrace haina sovietică şi să lupte pentru supravieţuire pe străzile Erevanului, Volcu a învăţat să scrie româneşte de pe cărţile trimise de mama lui. A câştigat apoi o bursă în România, a terminat două facultăţi la stat şi a fost profesor de istorie şi bibliograf la Biblioteca Academiei Române.
A ales Brăila în locul capitalei şi a scris primul „Dicţionar al presei brăilene”, după şapte ani de muncă asiduă.
În prezent, pasionatul istoric şi bibliotecar intenţionează să scoată de sub tipar o „Istorie a presei brăilene” în două volume, fiind, totodată, coautor la proiectul „Istoria presei româneşti”, coordonat de profesorul Marian Petcu, de la Universitatea Bucureşti.
În plus, lucrează la un „Catalog al cărţii vechi la Brăila”. Chiar şi aşa, tot îşi mai face timp pentru familie, ba uneori şi găteşte, şi o face cu multă pasiune şi migală.
„Pasiunea pentru istorie mi-a fost trezită în liceu, în 1989, pe vremea renaşterii naţionale din Basarabia”
Ion Volcu a văzut lumina zilei într-o familie de patrioţi r