O stire recenta poarta titlul "Tot mai multi copii vor sa fuga de acasa, nemultumiti de viata de familie", iar cifrele arata ca in aceasta vacanta de vara, numarul copiilor romani care au sunat la 'Telefonul Copilului' 116 111 s-a triplat, iar e-mailurile in care se cere ajutorul aceleiasi asociatii s-au inmultit considerabil.
In acest context, poate ar fi timpul sa privim cu atentie ce se intampla in jurul nostru cu copiii care, indiferent de statulul lor social sau de bunastarea din familie, simt ca locul lor nu este "acasa" si aleg sa plece in lumea larga.
Cum gandesc? Ce simt? De ce si cand decid sa se intoarca ? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care incearca sa ne ofere un raspuns psihologul Douglas Tynan.
Cauzele care ii determina pe copii sa isi ia lumea in cap sunt diverse, spune acesta. Conflictele dure cu parintii sau fratii, abuzurile verbale si fizice sau doar lipsa de intelegere si afectiune sunt doar cateva dintre motive.
Unii copii fug de acasa insa si din cauza unor traume psihice pe care nu stiu cum sa le depaseasca. Printre acestea se numara divortul parintilor, moartea cuiva drag sau nasterea unui frate, scaderea dramatica a veniturilor familiei, alcoolismul sau consumul de droguri practicat de unul dintre parinti precum si problemele scolare ce par insurmontabile.
Fiecare dintre aceste motive sau uneori mai multe la un loc creeaza o presiune pe care copilul nu o mai poate suporta. Multi nici nu incearca macar sa protesteze sau sa manifeste in vreun fel inainte de a fugi, pur si simplu deschid usa si pasesc dincolo.
Ceea ce nu inteleg ei decat prea tarziu este ca nu asa se rezolva problemele, ba dimpotriva, de cele mai multe ori acestea se acumuleaza si copilul se trezeste intrat intr-o fundatura.
Cum arata lumea de dincolo de poarta casei
I