Cu toate ca Franta si Germania, ale caror economii au crescut in trimestru doi, au inceput deja sa dea semne de revenire, alte state membre ale zonei euro precum Spania raman inca prinse in paienjenisul crizei si nu vad inca luminita de la capatul tunelului.
In absenta unor masuri radicale care sa stimuleze activitatea economica, tari precum Spania, Italia, Grecia si Portugalia par setate pe crestere modesta in urmatorii ani, ceea ce inseamna ca datoriile lor vor fi din ce in ce mai greu de achitat, scrie The Wall Street Journal.
Oare economiile atat de diferite din zona euro vor ridica probleme fundamentale uniunii monetare in sine?
Euro se afla la cea mai ridicata valoare in raport cu dolarul american din 2009, iar ratele dobanzilor din Europa arata ca temerile investitorilor cu privire la intrarea in default a membrilor zonei euro s-au relaxat de la inceputul anului. In ciuda acestui progres, vremurile grele pe care zona euro va fi nevoita sa le infrunte par departe de a se fi incheiat.
Pentru a intelege de ce, este suficient sa aruncam o privire asupra Spaniei. Poate ca nicio alta tara nu ilustreaza mai bine avantajele imense, dar in acelasi timp si potentialele dezavantaje pe care le implica moneda euro.
Spaniolii platesc pentru un deceniu de boom
In urma cu un deceniu, aderarea la zona euro a insemnat pentru Spania reducerea subita a dobanzilor de politica monetara, in conditiile in care Banca Centrala Europeana stabileste o rata de referinta unica pentru toate statele care utilizeaza moneda euro.
Cu alte cuvinte, dobanzile practicate de BCE au fost sub rata inflatiei din Spania pentru mai multi ani, astfel ca spaniolii au fost extrem de tentati sa faca imprumuturi. Au facut-o din plin.
Volumul de datorii acumulate de gospodariile din Spania a depasit cu 30% veniturile disponibile ale acestora, in timp c